BOTANIČKI VRT

„…Za rožice sadit treba vrime povoljno

     i srce zadovoljno…“

Tako zbori  svojedobno Katarina Frankopan u jednoj od svojih pjesama…

Eto opet pletera od prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, kada je u pitanju bilo koje posađeno ukrasno stablo, ili stablo voćke, stablo masline, ili bilo čiji vrt, a pogotovo kada je u pitanju naš botanički vrt.

Imamo sreću da se naš Dom nalazi na prekrasnom mjestu i na desetak minuta od pitoreskne pjeskovite plaže okružene stoljetnim borovima u mediteranskom  klimatskom pojasu sa raskošnom površinom od 30 000 m2.  Može li se poželjeti išta bolje za osobe u poodmaklim godinama života?

Dakako da se može, smije pa i mora, jer uvijek treba stremiti boljem. Stoga smo upornim radom stvorili naš botanički vrt s ugodnim perivojem, borovom šumom kao hladovinom, maslinikom, zaštićenim i osunčanim površinama za stabla voćaka, posebnim mjestima za osjetljive palme, kamenjarom za izdržljive agave, raskošnim kutkom za ruže, živicama od lavande, kamenom fontanom koja osvježava za vrijeme visokih temperatura i drvoredima koji svemu daju dodatni čar.

Većinom su stvaraoci svega ovoga bili sami korisnici, koji još uvijek doprinose svojim radom u održavanju i proširenju te kaskade boja stvarajući duhovni spokoj i sebi i drugima. Stečena životna mudrost naših korisnika stalno osvježava tu stvorenu ljepotu koja pažnju uzvraća mirisnom raskoši:  ljekovito i začinsko, starinsko i nostalgično, atraktivno i egzotično, korisno i tradicionalno. I neprestano tako pa iznova svojom godišnjom obnovom  i dugovječnošću.

Bjelina prekrasnih skulptura i vaza još više pojačava ljepotu prirode i pridonosi čaroliji doživljaja svakog godišnjeg doba.