Izlet u Bašku

09. 05. 2013. grupa korisnika našeg doma išla je na izlet u Bašku. Prvo odredište bio je Jurandvor i crkvica Sv. Lucije. Tu smo najprije pogledali interesantnu filmsku prezentaciju o povijesti crkve i Bašćanske ploče.

O Baščanskoj ploči

Baščanska ploča – jedan je od najdragocjenijih hrvatskih spomenika: najdulji i podatcima najbogatiji među najstarijim hrvatskim glagoljskim natpisima, nastao oko 1100. godine. U 13 redaka (gotovo 100 riječi) natpis je uklesan na ploči od bijeloga vapnenca vel.: 199 x 99,5 x 9 cm. Govori o tome kako hrvatski kralj Zvonimir daruje neku „ledinu“ (zemlju) Svetoj Luciji (u Jurandvoru kod Baške na otoku Krku). Glagoljica Bašćanske ploče ide u prijelazni tip između oble i uglate glagoljice. Gornjim rubom teče istaknuta bordura s ornamentalnim motivom lozice u istoj stilizaciji na ukrašenim dijelovima crkvene arhitekture na hrvatskoj obali u kasnom XI. st. i XII. st. Izvorno je bila lijeva pregradna ploča (plutej) na kamenoj crkvenoj pregradi (septumu), koja je dijelila redovnički kor pred oltarom od vjernika u crkvenoj lađi u benediktinskoj crkvi Svete Lucije u Jurandvoru kod Baške.

U tituli kralja Zvonimira – „kralj hrvatskij“ – na Bašćanskoj ploči prvi je put na hrvatskom jeziku zapisano hrvatsko nacionalno ime (otud naziv „Zvonimirova ploča“, „Kraljevska ploča“). Njezin je natpis temeljni tekst od kojega polazi svako istraživanje hrvatskoga jezika i književnosti.

Iz Jurandvora uputili smo se našim minibusom u suncem okupanu Bašku. Uživali smo u šetnji pored mora i osvježenju uz piće pod suncobranom. Nakon toga posjetili smo Akvarij Baška koji pruža  jedinstveni doživljaj morskog svijeta i podmorja hrvatskog Jadrana. Bogatstvo i raznovrsnost jadranskih riba (morska mačka, murina, jastog, kirnja, hobotnica…) prikazani su u dvadeset i jednom akvariju i 35m3 mora. U sklopu akvarija nalazi se jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa u Hrvatskoj.