Predstava „Casabianca“ oduševila i dobro nasmijala korisnike Malog Karteca

U sklopu ovogodišnjih Dana grada Krka, u krčkom Domu za starije osobe Mali Kartec, 2. lipnja odigrana je hit komedija Casabianca koju su napisali i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, svima dobro poznat voditeljski dvojac. Predstava je svojevrstan poklon Grada Krka korisnicima Malog Karteca.

Casabianca je komedija na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film Casablanca i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam, pa kapitalizam. Partija, pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema… Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima s kojima se svi mogu poistovjetiti. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različitih karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.

Zadovoljstvo i zahvalu Gradu Krku što im je upriličio ovu predstavu, izrazile su socijalna radnica Josipa Lada Car i ravnateljica Malog Karteca Gordana Stolfa. dok je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, koji je predstavi nazočio sa suprugom i cijelom ekipom iz Centra za kulturu, priznao da je ova predstava već tri puta igrala u gradu Krku, on je odlučio da će ju upravo danas prvi put pogledati.

Sljedećih devedesetak minuta proteklo je u dobrom raspoloženju i smijehu, a na kraju su Irena i Mario pobrali veliki pljesak zadovoljnih gledatelja koji su barem za vrijeme predstave zaboravili na svoje brige, boli i sve ono što ih inače muči.

Izvor: otok-krk.org

Fotografije: Milovan Kirinčić i Dragutin Joksimović